Binnenkort rijd ik in een Kamiq, de City-SUV van Škoda. Je vindt hier alles wat er is te melden over deze auto, zowel in het algemeen als mijn exemplaar in het bijzonder.

Openen & sluiten

Mijn Kamiq zal voorzien zijn van het optionele Kessy. Dit staat voor Keyless Entry, Start en exit SYstem waarmee het gebruik van de sleutels met afstandsbediening (foto 1) tot een minimum beperkt blijft. Zo gebeurt het starten en uitschakelen van de motor door middel van het indrukken van een Start-Stop-knop (foto 2) rechts naast het stuur. Ook het ont- en vergrendelen van de deuren kan zonder afstandsbediening: steek je bij een vergrendelde auto je vingers in het handvat van één van de voordeuren, dan ontgrendelt de auto; het licht aanraken van het sleufje in de handel zal de deuren weer op slot laten gaan.

Ook op mijn Kamiq: een elektrisch te openen en sluiten achterklep. Deze kan geopend en gesloten worden met de afstandsbediening, maar ook zonder. Openen gebeurt dan via een knop naast de achteruitkijk-camera in de achterklep of een schakelaar bovenop de speakerkast in de bestuurdersdeur (foto 4). Sluiten kan met dezelfde schakelaar (indrukken en vasthouden) of de knop in de rand van de achterklep (foto 5). Gemak dient de mens!

Klik op de foto’s voor vergrotingen…

Kamiq sleutelsKessyKessyAchterklep openenAchterklep sluiten

OBDeleven

OBDelevenVorige week besteld en inmiddels binnen: het NextGeneration OBDeleven Starter Pack. Met deze draadloze dongle voor (bijna) alle auto’s binnen het Volkswagen-concern kun je de status van je auto uitlezen en met behulp van apps tevens allerlei zaken software-matig eenvoudig aanpassen. Denk aan het standaard deactiveren van de Lane-assistent bij het starten van de auto of het automatisch sluiten van de ramen bij het vergrendelen van de auto.

In de afbeelding hiernaast (klik voor een vergroting) zie je een aantal zaken die ik op mijn Kamiq zeker wil uitproberen. Op mijn huidige Seat Ateca werkt alles in ieder geval perfect; straks hopelijk ook op mijn Kamiq!

Opbergmogelijkheden

De Škoda Kamiq is standaard voorzien van bovengemiddelde opbergmogelijkheden. De kofferbak heeft bijvoorbeeld een basisvolume van 400 liter en dit is met het neerklappen van de rugleuningen van de tweede zitrij eenvoudig te vergroten naar maximaal 1.395 liter. Daarnaast is het interieur van de auto voorzien van vele opbergvakken die een totaal volume hebben van 26 liter (zie de afbeelding hieronder).

Klik op de foto’s voor vergrotingen…

OpbergmogelijkhedenOpbergmogelijkhedenOpbergmogelijkhedenOpbergmogelijkhedenOpbergmogelijkheden

De naam

Het woord Kamiq is, net als Karoq en Kodiaq, afkomstig uit de taal van de Inuit, de naam waarmee de Eskimo’s van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. Het is grofweg te vertalen als ‘tweede huid’, iets dat perfect past in elke situatie.

Bekijk de video voor meer informatie:

Feitjes

ZithoogteZo maar even wat kleinere feitjes die ik tegenkwam over de Kamiq:

Officiële aankondiging: 26 februari 2019;
Wereldpremière: maart 2019 – autosalon van Genève;
Introductie Nederland: december 2019;
Platform: MQB A0;
Bodemvrijheid: 18 cm (Sport: 17 cm);
Tankinhoud: 50 liter;
Inhoud ruitensproeiervloeistof-tank: 3 liter
Maximale kogeldruk: 75 kg.

Amundsen Infotainment

Mijn auto is straks voorzien van het grootste scherm dat voor de Kamiq beschikbaar is: het Amundsen infotainment-systeem met 9,2 inch kleuren-touchscreen, bewegingssensor en stembesturing (Digital Assistant Laura). Het bevat o.a. navigatie, ondersteuning voor Apple CarPlay (ook draadloos) en DAB+-radio. Ook is het systeem te gebruiken voor het aanpassen van vele instellingen van de auto zoals de virtuele cockpit, de climat control, het geluid en rijassistent-functies.

Klik op de foto’s voor vergrotingen…

Amundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen Infotainment

Amundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen InfotainmentAmundsen Infotainment

De zithoogte

ZithoogteIk zit graag zo hoog mogelijk in een auto. Niet alleen heb je hierdoor meer overzicht, ook de instap is comfortabeler. De zithoogte van mijn Kamiq in de hoogste stoelstand, is van de zitting bij de rugleuning tot aan de grond 53,5 cm. Dat is helaas wat minder dan in mijn huidige Seat Ateca waarin je op 57 cm hoogte zit.

Ik overweeg dan ook de bestuurdersstoel straks iets te laten verhogen. Qua hoofdruimte zal dit absoluut geen probleem zijn; daar heb ik zeker nog 10 cm over…!

Categorieën: Over de Kamiq